Over Lydia Vroegindeweij

Lydia Vroegindeweij

Sinds 1984 is Lydia Vroegindeweij werkzaam in het uitgeefvak. Als ontwikkelaar van allerlei uitgaven voor het onderwijs en voor de beroepspraktijk, maakte zij samen met vele auteurs en vormgevers publicaties in allerlei verschillende media (boeken, tijdschriften, video’s, online publicaties).

Haar grote drijfveer is zelf nieuwe kennis en ervaringen opdoen en die daarna voor een groter publiek toegankelijk maken in die vormen die het beste passen bij de materie en de doelgroep. Hierin kan zij bovendien haar wensen uitwerken om educatie en ondernemerschap te combineren met creativiteit.

Ervaring

Na een opleiding tot onderwijzeres en mediakundige bleek het uitgeversvak de ware roeping. Tussen 1984 en 1994 werkte zij bij educatieve uitgeverij Malmberg in Den Bosch en juridische uitgeverij Koninklijke Vermande in Lelystad (thans Sdu). In 1995 begon zij haar eigen bedrijf Vroegindeweij Educatie & Communicatie.

Van 2000-2016 heeft zij samen met Marleen van Rossum de Uitgeversacademie opgericht en geleid, waarin zij uitgeverijen ondersteunden bij hun uitgeefactiviteiten. Samen hebben zij talloze projecten verzorgd voor algemene, informatieve en educatieve uitgeverijen. Van strategisch advies tot het ontwikkelen van (concepten voor) complete lesmethodes. Ook ontwikkelden zij een uitgebreid opleidingsaanbod. Van individuele coaching voor uitgevers tot uiteenlopende cursussen en e-learningmodules over alle aspecten van het uitgeefvak.

In 2005 schreef Lydia Vroegindeweij het ‘Handboek Redactie, het organiseren van het uitgeefproces’ (Sdu uitgevers 2005). In dit handboek vinden veel redacteuren en uitgevers vakmatige informatie voor hun beroepspraktijk.

Naast haar werk als uitgever/ondernemer studeerde zij van 2001-2006 theologie in Utrecht (UU). Vanaf 2015 tot medio 2020 deed zij multidisciplinair promotie-onderzoek naar het thema ‘Troost bij Luther en Bach’.