Lydia Vroegindeweij

Sinds 1984 is Lydia Vroegindeweij werkzaam in het uitgeefvak. Als ontwikkelaar van allerlei uitgaven voor het onderwijs en voor de beroepspraktijk, maakte zij samen met vele auteurs en vormgevers publicaties in allerlei verschillende mediavormen (boeken, tijdschriften, video’s, online publicaties).

Haar grote drijfveer is zelf nieuwe kennis en ervaringen opdoen en die daarna voor een groter publiek toegankelijk maken in de vorm die het beste past bij de materie en de doelgroep. Hierin kan zij bovendien haar passie uitleven: educatie en ondernemerschap combineren met creativiteit.

Ervaring

Na een opleiding tot onderwijzeres en mediakundige bleek het uitgeversvak de ware roeping. Tussen 1984 en 1991 werkte zij bij educatieve uitgeverij Malmberg in Den Bosch als productmanager en daarna tot 1995 bij juridische uitgeverij Koninklijke Vermande in Lelystad (nu Sdu uitgevers) als hoofd van de uitgeefgroep Recht en Praktijk. In 1995 begon zij haar eigen bedrijf Vroegindeweij Educatie & Communicatie.

Van 2000-2016 heeft zij samen met Marleen van Rossum de Uitgeversacademie opgericht en geleid, waarin zij uitgeverijen ondersteunde bij hun uitgeefactiviteiten. Samen hebben zij talloze projecten verzorgd voor algemene, informatieve en educatieve uitgeverijen. Van strategisch advies tot het ontwikkelen van (concepten voor) complete lesmethodes. De aansturing van grote multidisciplinaire teams, regelmatig vanuit een startpunt als interim uitgever en crisismanager, vormde telkens een grote uitdaging én inspiratiebron. Ook ontwikkelden zij een uitgebreid opleidingsaanbod voor de uitgeefpraktijk gebaseerd op de vele geleerde lessen. Van individuele coaching voor uitgevers tot uiteenlopende cursussen en e-learningmodules over alle aspecten van het uitgeefvak.

In 2005 schreef Lydia Vroegindeweij het ‘Handboek Redactie, het organiseren van het uitgeefproces’ (Sdu uitgevers 2005). In dit handboek vinden veel redacteuren en uitgevers vakmatige informatie voor hun beroepspraktijk.

 

Studies

Naast haar werk als uitgever/ondernemer studeerde zij van 2001-2006 theologie in Utrecht (UU). In 2020 promoveerde zij aan deze universiteit op multidisciplinair onderzoek (theologie en musicologie) naar het thema ‘Troost bij Luther en Bach’. Haar promotor was prof. dr. Albert Clement.

Het onderzoek naar de troostende waarde van Luthers liederen uit 1524/25, en de betekenis daarvan voor Bachs koraalcantates uit 1724/25 werpt nieuw licht op de tekst en muziek van deze tweede jaargang cantates in Leipzig. Zij werkt nu aan een uitgebreide inventarisatie van hymnologische bronnen uit het begin van de 18e eeuw en de inhoudelijke relatie met elk van deze 40 koraalcantates.