Lydia Vroegindeweij promoveerde met het proefschrift ‘Troost bij Luther en Bach’ op 1 december 2020 aan de Universiteit Utrecht. Prof. dr. Albert Clement was haar promotor. Het boek verscheen op dezelfde datum bij uitgeverij Vreducom.

Het onderzoek laat zien hoe Martin Luther het begrip ‘troost’ definieerde in zijn theologie en zielzorg en hoe hij dit verwoordde in zijn liederen uit 1524/1525. Tweehonderd jaar later stond de waarde van dit liederfgoed ter discussie vanwege nieuwe opvattingen over troost en de grote hoeveelheid nieuwe liederen. Orthodox-lutherse theologen wensten de liederen van Luther en tijdgenoten te behouden, juist vanwege hun troostende waarde. Zij zagen echter wel de noodzaak dat de oude liederen meer uitleg vereisten en schreven daarvoor vele gezangboek-commentaren. Deze commentaren van onder meer de hymnoloog Johann Martin Schamel, gecombineerd met de verzamelde uitleg van Luther bij relevante Bijbelteksten in de Calov-Bijbel, werpen een nieuw licht op de koraal-cantates van Johann Sebastian Bach uit 1724/1725. Door onderzoek van deze bronnen wordt meer duidelijk over de verschillen tussen de oorspronkelijke liedtekst en de tekst van de recitatieven en aria’s in Bachs koraal-cantates, en over de muzikale uitwerking daarvan.

Gegevens:

Verschenen: 1 december 2020
Formaat: 18×24 cm
Omvang: 348 pagina’s, met afbeeldingen
Uitvoering: paperback
ISBN: 9789083094700
Prijs: € 29,50 (incl. btw, excl. verzendkosten)

Bekijk hier de inhoudsopgave.

Bestellen:

  1. U kunt het boek bestellen via de webwinkel van de Stichting Kerkmuziek Netwerk en daar eenvoudig betalen via iDeal. Het bedrag inclusief verzendkosten voor Nederland bedraagt dan € 33,75.
    Voor België kan ook besteld worden via de webwinkel, via directe overschrijving. Het bedrag inclusief verzendkosten bedraagt dan € 38,90.
  2. Wilt u liever zelf de overboeking doen, dat mag ook. Maak het bedrag (€ 33,75 voor NL; € 38,90 voor BE) over op rekeningnummer NL 78 RABO 0308466799 ten name van Vroegindeweij Educatie & Communicatie. Vermeld bij uw bestelling ’troost’ en uw volledige adresgegevens, of stuur een e-mail met uw adresgegevens.

Het vervolg

Meer informatie over het onderzoek en de vervolgactiviteiten rond dit thema zijn te vinden op de website L500B300.

header website L500B300 met portretten Luther en Bach