In het kader van mijn project L500B300 heeft de Reformatorische Omroep mij gevraagd een reeks podcasts te maken over mijn onderzoek naar troost bij Luther en Bach. De reeks van 12 afleveringen bestaat uit gesproken tekst afgewisseld met opnames van cantatedelen als luistervoorbeelden.

Een flinke klus om de teksten te schrijven, ze precies passend te maken in de tijd, de muziekvoorbeelden erbij te zoeken en klaar te zetten voor de technicus. En vervolgens natuurlijk om alles in te spreken in de studio. Maar het levert hopelijk een mooi document op rond 500 jaar Luther-liederen en 300 jaar Bachs koraalcantates. De titel van de serie is ‘Schatgraven met Luther en Bach’.

Schatgraven met Luther en Bach

In 2024 vieren we een dubbel-jubileum, want de oudste protestantse gezangen bestaan nu precies 500 jaar. In 1524 schreef Martin Luther samen met zijn collega’s een reeks kerkliederen. Het zijn klassiekers die tot op de dag van vandaag gezongen worden, vertaald en hertaald. En bovendien zijn ze door veel componisten verwerkt in geliefde muziekstukken. Johann Sebastian Bach schreef 200 jaar later, in 1724, zelfs een hele jaargang met cantates over deze koralen. Als eerbetoon, maar er was meer aan de hand. Luthers erfgoed stond onder druk en deze schatten moesten gered worden.

Over dat verhaal gaat deze serie van 12 uitzendingen tussen 20 november 2024 en 5 februari 2025. Lydia Vroegindeweij promoveerde op dit onderwerp en deelt haar kennis in het project L500B300. Zij gaat voor u schatgraven en laat u meegenieten van dit bijzondere religieus erfgoed.

Te beluisteren wekelijks vanaf woensdag 20 november, via de website of app van de Reformatorische Omroep, of terug te luisteren op deze pagina: reformatorischeomroep.nl/radio